8 Kasım 2012 Perşembe

AMAÇ: SEVMEYENE SEVDİRTMEK- BEĞENMEYENE BEĞENDİRTMEK

İlişki denilince akla 2 ana temeli olan bir sistem düşünülmelidir. Sistemin birincil bölümü stratejik süreci; ikincil bölümü ise paylaşılan süreci içerir.

Çift ilişkilerindeki tıkanmış lavoboları açmak için, kadın ve erkeğin öncelikle kendilerine öz sistemlerini gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bunu yapabilmek için ise çocukluğumuzda bize temel bakımımızı sağlayan kişi ile olan ilişki sürecimizi gözden geçirmemiz gerekir. Çünkü hayat çocukluğun tekrarından ibarettir. Bebekliğimiz süresince annemizle oluşturduğumuz 'BAĞ' ileriki yetişkinlik döneminde de kendisini tekrar etmektedir.

*Anne - Çocuk bağı 'GÜVENLİ' oluşan bir kişi partneri ile 'ÖZERK' ve 'GÜVENLİ' bir ilişki zemini oluşturur,

*Annne-Çocuk bağı 'KAÇINGAN' oluşan bir kişi partneri ile 'KAYITSIZ' bir ilişki zemini oluşturur,

*Anne-Çocuk bağı 'İKİRCİKLİ' oluşan bir kişi partneri ile 'ENDİŞELİ' bir ilişki zemini oluşturur,

* Anne-Çocuk bağı 'DÜZENSİZ' oluşan bir kişi partneri ile 'ÇÖZÜMSÜZ' bir ilişki zemini oluşturur.

Ülkemiz genelinde KAÇINGAN erkekler ile İKİRCİKLİ (KAYGILI) kadınlar birbirlerini partner olarak seçme eğilimi göstermektedirler.

Ve sürekli olarak çatışma yaşanır. Çünkü İKİRCİKLİ (KAYGILI) eş daima İLGİ bekler, bu bağlamda eşi ile temas etmek ister; fakat KAÇINGAN eş ise eşine DÜZENSİZ bağlanır, kendisine yönelik en ufak temaslar bile fazla gelir, bu nedenle eşine duvarlar örer.

KAÇINGAN eşin verdiği mesaj: 'AMAN BANA DOKUNMA, BEN İSTEDİĞİM ZAMAN SENİN YANINDA OLURUM.'

İKİRCİKLİ (KAYGILI) eşin verdiği mesaj: 'AMA BEN SENİN BANA KARŞI OLAN DUYGULAIRNDAN EMİN OLAMIYORUM, BANA İLGİ GÖSTER.'

Bu bağlamda çocukluğunda ihtiyaçları karşılanmamış ve kendisini yetersiz hisseden İKİRCİKLİ (KAYGILI) eş, tıpkı bir zamanlar çocukluğunda kendisini umursamayan, kendisini görmezden gelen ebeveynleri gibi bir partnerin peşinden gider çünkü bu kendisine ilişkin benlik algısını doğrulamaktadır: 'BEN İŞE YARAMAZ BİRİSİYİM.' Eşi de kendisinin bu benlik algısını doğruluyordur bir anlamda kendi kendini doğrulayan kehanet gibi. Amaç ise beğenmeyene kendimizi beğenditmektir, karşımızdaki bizi beğendikten ve takdir ettikten sonra kişi kendisini rahatlamış hisseder çünkü adeta bir zafer kazanmıştır !

Erkekler == SONUÇ ODAKLI

Kadınlar== İLİŞKİ ODAKLI

İlişkide her ne oluyorsa ( olumlu ya da olumsuz) iki partnerşn dansı sonucu oluşmaktadır. Kadının ve erkeğin eşit ölçüde payı vardır bu nedenle çözüm:: BİRBİRLERİNİN NASIL TESKİN OLDUKLARINI ÖĞRENEBİLDİKLERİ takdirde stres ile başa çıkma mekanizmaları da güçlenecektir.

Kadınlar genellikle DUYGU PAYLAŞMAK VE ANLAŞILDIKLARINI HİSSETMEK İSTERLER--- Erkekler bu durumda çözüm üretmek yerine sadece partnerinizi dinlemelisiniz, yorum yapmaksızın !


Erkekler ise genellikle HEDEFE ULAŞMAK İÇİN KOŞULSUZ KABUL BEKLERLER-- Kadınlar bu durumda partnerinizin yeterli ve güçlü olduğunu beden diliniz ile ve sözlü iletişiminiz ile partnerinize aktarmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder