2 Haziran 2014 Pazartesi

GERÇEK AŞK ÖPÜCÜĞÜ... :)

Yaşlı Kızılderili reisi, kabilenin gençlerini ve küçüklerini toplayıp, onlara yaşamla ilgili basit bir öykü anlatır:

"Her insanın içinde iki tane kurt yaşar ve bu kurtlar arasında bitmek bilmeyen, korkunç bir savaş vardır.
Bu kurtlardan bir tanesi; korkuyu-öfkeyi-kıskançlığı-üzüntüyü-pişmanlığı-aç gözlülüğü-kibiri-kendine acımayı-suçluluğu-küskünlüğü-yalanları-üstünlük taslamayı temsil eder.
Diğeri ise; huzuru-sevgiyi-umudu-paylaşmayı-cömertliği-alçak gönüllülüğü- nezaketi- yardım severliği- dostluğu-anlayışı-merhameti ve inancı temsil eder."

Gençlerden biri sorar: "Peki hangisi kazanacak?"

Bilge Reis yanıtlar: "Hangisini beslerseniz o..."

Malefiz namı değer, "Uyuyan Güzel" masalından tanıdığımız güzeller güzeli saf masum prensese lanetli büyü yapan kötü peri... Peki "neden/niçin" kötü davranışlarda bulunuruz? 

Herkesin özü sevgi ise, her birimiz Yaradan ın en eşsiz ve özel parçalarından ibaret isek; neden kötü sözler söylemeyi, kötü eylemlerde bulunmayı tercih ederiz? Yanıt : "canımız yandığında, alma-verme arasında dengesizlikler yaşadığımızda, iyi niyetimiz süistimal edildiğinde.. .Ve bu anlarda her birimiz çok insani olarak; "öfke--- kızgınlık--hayal kırıklığı-- üzüntü vb. duygular ile yüzleşiriz. İşte tam da bu olumsuz duygular ile mücadele ederken bir seçim yaparız; ya öfkemizi olduğu gibi intikam almak yolunda biçimlendiririz ya da öfkemizin kaynağına doğru bir araştırmaya bir yolculuğa çıkarız. 


Malefiz filminin genel olarak üç ana teması olduğunu düşünüyorum:

1) Her şey neden-sonuç bağlamındaki yaşamsal döngüde hayat bulur ve şekillenir.
2) Her iyinin özünde bir kötü, her kötünün özünde de bir iyi vardır.Önemli olan; "hangisini seçeceğinizdir."
3) Herşeyin özü "sevgi" dir. Ve her şey ama her şey "öz kaynaktaki sevgi"ile buluşmaya yönelik planlanmıştır. 




 Film,  Malefiz'in gençlik yıllarından hatta orta çocukluk döneminden başlıyor. Olağanüstü güzellikteki doğa, konuşan, hareket eden canlı ağaçlar, periler, elfler ve daha bir sürü ismini bilmediğim ilginç şekilleri olan ve rengarenk varlıklarla süslü rengarek Moors topraklarında yaşayan güzeller güzeli ve iyilikler iyisi bir peri Malefiz. Bir gün Moors topraklarına bir insan varlığı çıkageliyor amacı Moors topraklarının tam karşısında yer alan kraliyet makamında güçlü bir şekilde var olabilmek olan Stefan ile Malefiz in sevgi dansını izliyoruz bir süre. Sonrasında insanlığın "açgözlülük", "hırs" "iktidar olma arzusu" ve "intikam" dansına geçerken, "iyi ve kötü" nün birbirinden ayrı değil aksine birbiri içerisinde var olduğu açıkça gözler önüne başarılı bir şekilde serilmektedir. 

Malefiz, Stefan ı çok seviyor, tüm kalbi ile.. Lakin insanoğlu için "sevgi" yi idrak edebilmek bazen zor olabiliyor. "en iyi ben olmalıyım", "en mükemmel ben olmalıyım" vb. düşünce zincirleri kalbimizi sarıp sarmalarken düşüncelerimizin hapishanesinde yıllarca zindan hayatı yaşayarak sonrasında ise "iyi", "aydınlık" olana yönelmek için her zaman bir fırsat varken hep karanlık tarafta kalmayı tercih etmenin sonuçlarını filmde Stefan karakteri vasıtası ile izliyoruz. 

Malefiz ise, yaşadığı ihanete ve bedeninden ve ruhundan bir parçasının alınmasına yönelik olarak korkunç bir intikam alarak Stefan ın kızı Aurora  yı lanetlese de;    

                                                      

"İyi ve temiz bir kalp zaman zaman yolunu kaybetse de her zaman ışığa yönelir" misali Aurora yı bebekliğinden itibaren koruyıp gözeten Malefiz, derinden bir sevgi bağı ile bağlanıyor güzel prensese. 

GERÇEK AŞK ÖPÜCÜĞÜ 
Ve " gerçek aşk öpücüğü".  Halk arasında yaygın bir inanış vardır o da şu iki; "AŞK sadece kadın-erkek arasında yaşanabilecek bir hissiyat olarak adlandırılır. Halbuki gerçek AŞK bizi canından bile çok seven ve her an koruyup gözeten bir varlıkla olan iletişimimizdir. Bu kişi illa sevgilimiz, erkek/kadın arkadaşımız ya da eşimiz olacak diye bir sözleşme bulunmamaktadır :)) 

Hiç bilmediği, tanımadığı bir ruha lanetli bir büyü yapan Malefiz'in o ruhu tanıdıkça, deneyimlediği pişmanlığı ve sonunda yine en samimi ve içten duyguları ile yaptığını nasıl da olumlu yönde dönüştürdüğünü verdiği "aşk öpücüğü" ile tanık olduk. 

Malefiz in bu uyarlamasını çok beğendim, harika kanatları, zarif, yüreği aşk ile çarpan müthiş bir iyilik perisi...

Sizin de olağanüstü güzellikte  kanatlarınız ve sihirli güçleniz olsa bunları nasıl kullanmak istersiniz?... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder