14 Kasım 2014 Cuma

KULİSTEN SAHNEYE

07.11.2014 (Cuma günü) saat 17.00 sularında Çift ve Aile terapisti, aynı zamanda değerli ve kıymetli arkadaşım Salih Hafızoğlu'ndan bir telefon aldım şöyle diyordu: "Hadi Özge bu Pazar senin çekimi yapalım, Pazar sabahı gel Bursa ya :)" Daha öncesinden kendisine programına Aralık ayında katılacağıma dair söz vermiştim ancak tabi biraz heyecanlı hissetsem de olur mu olmaz mı diye kısa bir tereddütten sonra "tamam geliyorum" dedim, iyi ki de gitmişim... Bu Pazar (16.11.2014) saat 10.00 da Olay Tv ekranına bir göz atın derim ;) 

Uzman Psikolog ve Çift &Aile Terapisti Salih Hafızoğlu kendi alanında oldukça donanımlı, araştırmacı ve paylaşmayı kendisine ilke edinmiş saygın meslektaşlarımdan birisidir. Şimdi "körler sağırlar beni ağırlar" gibi olmasın bu nedenle siz en iyisi kendisinin internet sitesine bir göz gezdirin ve kararı kendiniz verin :  http://www.salihhafizoglu.com

Hafızoğlu, Eylül ayında çok anlamlı bir girişimde bulunarak, psikoloji bilimi ile halk arasında sevgi ile yaratılmış bir köprü oluşturdu. Her bireyin yaşamının biricikliğine vurgu yaparak, toplumumuzun farkındalık zeminini genişletmeyi hedefleyen "Kulisten Sahneye" isimini verdiği programın hem editörlüğünü hem de sunuculuğunu başarı ile sürdürmektedir. 

Kulisten Sahneye;


http://m.youtube.com/watch?v=K9TLB4lpqA0



Bilinçdışı zeminden (kulisten), bilince (sahneye) duygulanımların nasıl oluştuğu, bu duygulanımların hikayelerimize olan yansımaları ve bu yansumaların içirisindeki rollerimizin biricikliğini sistematik/ilişkisel bir bakış açısı ile harmanlanan programda bugüne değin; "aile ve okul hayatı", "bağlanma ve aile içi iletişim", "ergenlik ve aile hayatı", "boşanma ve etkileri", "evlilik dışı ilişkiler ve sadakatsizlik", "evlilikte çift uyumu ve çocuklar", "bağımlılık" gibi birbirinden önemli temalara her biri kendi alanında uzman değerli meslektaşlarımızın yorumları izleyici ile buluştu. Kulisten Sahneye her Pazar saat 10.00 da Olay Tv ekranlarında yayınlanmaktadır. Program bölüm videolarını : http://www.olaytv.com.tr/program/kulisten-sahneye-14890 izleyebilirsiniz. 

Kulisten Sahneye programının bu hafta izleyeceğiniz bölümünde (16.11.2014/ saat:10.00)  ise "farkındalık, kendini gerçekleştirme ve değişim" temasını  Salih Hafızoğlu ile birlikte keyiflle irdeledik.  Farkındalık temalı bölümde kısa kısa nelerden bahsetmişiz, bir bakalım:: 

Günümüz insan ırkının tüm sorunlarının zemininde yatan ana nedenlerden birisi birbirlerimizin hayatlarını yemekle meşgul olmamız; diğeri ise: birbirmizin hayatlarını kopyalamakta olduğumuz.

Kısacası fotokopi olmuş yaşamlarımızda; birbirimizin sınırlarını eleştirmemiz bugünkü psiko-sosyo-ekonomik daha doğrusu tüm varoluşsal depremin en önemli tetikleyicisi. Kulisten Sahneye programında da varoluşsal sorunlarımız ile ancak kendi sınırlarımız ile yüzleşerek olduğumuz yerin idrakına vardıktan sonra yaşamın daha akışkan, bolluk-bereket dolu olabileceğini vurguladım. 

VAROLUŞSAL ZEMİNDE BİLİNÇ

** Biliç nerede konumlanmışsa yaşantımız, varoluş hikayemizde bu zeminde kök salmaya ve yeşermeye başlamakta; programın ilk dakikalarında bu hususa dikkatinizi yöneltmeye çabaladım.

"Dışa bakan hayal görür, içe bakan ise uyanır." C. Gustav Jung

** Kendi iç dünyamızda her ne ile meşgul isek, takılmışlıklarımız, zorlandıklarımız-- dış dünyada da bu duygulanımların somut halleri ile yüzleşme sürecimiz oluşmakta, biraz odağı buraya yönelttik. Kuliste her ne var ise sahnede de bu yer/ zemin buluyor. Önce kuliste yüzleşme ve kabul süreçlerini deneyimledikten sonra sahnede kendimizi gerçekleştirebiliriz.

BEDEN NE KADAR ESNEK İSE ZİHİN DE BİR O KADAR ESNEK OLUR, 
ESNEK OMURGA === ESNEK ZİHİN 

** Zihin ile bedenin kavşak noktası:: "NEFES". Nefesin, bizlere kendimizle buluşma-ayrışma sınırlarımızı nasıl gösterdiğini ve nefes ile çalışarak yaşam ile istediğimiz boyut üzerinden iletişim kurabileceğimizden söz ettikten sonra bir de "doğal nefes" egzersizi ile bir farkındalık çalışması yaptık, herberaberce :) 

 PARA PARA PARA/ SAHİP OLMA-------OLMA 

**Para ismini verdiğimiz maddeye gereğinden fazla önem atfettiğimizin ne kadar bilince olduğumuzun altını çizmeye çalıştık. Önemli olan; şimdi ve buradaki ihtiyaçlarımız mı? Yoksa etfamızı kalabalık hale dönüştüren, sahip olma ya ilişkin inançlarımızın zemininde kendimizi özgürce ve sevgiyle dünya gezegenine bırakamayışımızdan kaynaklanıyor olabilir mi, acaba?

"İnsanlık varlığını sürdürmek istiyorsa, düşünme tarzını tamamen değiştirmeli." A.Einstein 

DEĞİŞİM/ DÖNÜŞÜM NASIL OLUR?

Algılarımızı dönüştürerek, algı dönüşümünün ilk basamağı ise; kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmek. Ardından kendimizi sevmeye başlayarak ilermek ile mümkün... Gönül gözü/ Kalp gözü ile görebildiğimiz an zaten Bir liğe çoktan vardık demektir ;) 

Her birimiz  "yaşam-ölüm" oyununda/ hikayesinde gerçekte kim olduğumuzu hatırlamak üzere yolculuğa çıkıyoruz, bu yolculuğumda "Kulisten Sahneye" programı aracılığı ile birçok kişi ile temas zemini oluşturabilmek çok keyifli ve bir o kadar da heyecan verici idi, Pazar günü 10.00 da Olay Tv  de Uzman Psikolog/ Aile ve Çift Terapisti Salih Hafızoğlu'nun sunumu ve paylaşımları ile birlikte Sahnede  görüşmek dileğiyle, sevgiler  ;) 

"Dünya, sergilediği şaşanın ötesini görebilenlerindir, onun bir yalan olduğunu görenler, 
ona ölümcül darbeyi vurmuş olur." R. Waldo Emerson






1 yorum: