Kişinin
ölümünün ardından, kaybın enerjisinin dönüştürüleceği aktif-dinamik süreç “yas”
olarak nitelendirilmektedir.
Yaşamda
her an bir şey kaybetmekte, yitirmekteyiz. Derin bir nefes alın ve şimdi tutun.
Ne kadar nefesinizi tutabilirsiniz? 5 dakika -10 dakika-15 dakika??? En nihayetinde
bırakmak zorunda kalacaksınız. Her şeyi ruhumuz hariç bir an bırakmak durumunda
kalacağız.
Her ne yaşarsak yaşayalım ve deneyimleyelim, bedenimiz tüm deneyimlediklerimizin kaydını tutmaktadır. Zihinsel bir müdahale ile zihninizdeki birtakım travmaları iyileştirebilirsiniz. Peki ya bedeninizin enerji katmanlarında oluşan yara izlerini nasıl iyileştireceksiniz?
Yas, kızgınlık/öfke,
kaygı gibi duygular birçok hastalığın
yapı taşlarından yalnızca bir kaçıdır. Bu ve benzeri duygu durumlarını
deneyimlediğimiz zaman yapabileceğimiz belki de en önemli şey; bu duyguları
dönüştürmektir. İçselliğimize yapacağımız yolculukta kullanacağımız aracımız
ise “meditasyon” dur.
- YAS SÜRECİ NDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ“ İÇE DÖNÜŞ MEDİTASYONU**
UYGULAMA:
- Kuyruk sokumundan başın tepesine değin uzun, dik bir omurga ile yerde bir minder üzerinde bağdaş kurarak ya da sandalye üzerinde her iki bacağınız birbirine paralel olacak şekilde (bacaklarınızı kalça mesafesinde açık tutunuz) rahat ve esnek bir şekilde oturunuz. Ve tüm dikkatinizi nefesinize yönlendiriniz.
- Gözleriniz açık konumda olsun.
- Burnunuzdan derin bir nefes alarak akciğerlerinizin (alt-orta-üst) bölümlerini tam olarak aktif hale getirin ve eş zamanlı olarak (Şekil-A) yı uygulayınız.
- Şekil--A:::: Her iki kol dirsekten bükülü ve alt kollar bacaklar hizasında yeryüzüne paralel olacak şekilde konumlandırınız ve ellerin parmakları bir arada olacak şekilde avuç içleri gökyüzüne bakacak şekilde hizalandırınız.
Şekil-A
- Şekil --B:::: Nefes verirken ağzınızı açınız ve dilinizi dışarı çıkarınız ( nefes verirken ağzınızı dilinizin geçebileceği kadar açın ve dilinizi olabildiğince dışarı doğru çıkartın; bu çok önemlidir çünkü bilin dışı süreç aktif olmakla birlikte yas süreci nin dönüşümü hızlanmaktadır). Ve eş zamanlı olarak her iki kolu dirsekten bükerek iç kollar üst bedene bakacak, dirsekler bacaklar ile paralel hizada olacak şekilde konumlandırınız . Avuç içleri bedene dönük ve her iki omuzu hizalayacak şekilde hafif bir “V” konumunda olsun.
Şekil-B
- Nefes alırken, dilinizi ağzının içine doğru çekin ve ağzınızı kapatın, derin bir nefes alarak Şekil-A konumuna geri dönünüz. Nefes verirken Şekil—B yi uygulayınız.
- Şekil-A
- Şekil-B
- Bu şekilde 7 dakika boyunca uygulamanıza aktif bir şekilde nefes alıp vererek devam ederken; gözlerinizi açık tutarak sabit bir noktaya odaklanınız. İsteğe ve o anki ihtiyaca göre; size iyi geldiğine inandığınız rahatlatıcı hafif meditatif nitelikte bir müzik eşliğinde uygulamanızı yapılandırabilirsiniz.
- 7. Dakikanın sonunda, derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun. Dilinizin ucunu kıvırarak üst damağınıza bastırabildiğiniz en sert şekilde 20 saniye üst damağınıza baskı uygulayınız. Ardından burnunuzda nefesinizi vererek, bu uygulamayı 2 kez daha tekrarlayınız. Toplamda 3 kez 20 saniye boyunca nefesinizi tutarak, dilinizin ucu ile üst damağınıza baskı uygulayarak, meditasyonunuzu tamamlayınız.
Özge Genlik
Uzman Psikolog / Yoga Eğitmeni
** Shannahoff-Khalsa, D. (2006). Kundalini Yoga Meditation:
Techniques Specific for Psychiatric Disorders, Couples Therapy, and Personal
Growth. W.W. Norton & Company. New York: London.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder