24 Eylül 2013 Salı

HAYATINIZIN GÜÇ MERKEZİ NEREDE ?

21 Eylül Cumartesi günü çok şükür güneşli ve sımsıcak bir hava, berrak bir gökyüzü bizleri kucaklıyordu Santralistanbul’da. Bir gün önce yapılan yoga çalışmaları işe yaramıştı sanırım =)
         
Mind & Body Festivalinin ikinci gününde çalışmalarıma Chris Chavez in “Güç Merkezli Yoga” workshop u ile başladım. Chris Chavez; Los Angeles’in en iyi 10 yoga eğitmeninden birisidir. Çalışmalarına, dünya çapında düzenlediği
yoga atölye çalışmaları ile devam etmektedir. İstanbul da Cihangir Yoga İstinye şubesinde Çarşamba akşamları yoga dersleri vermektedir. Detaylı bilgi edinmek isterseniz = www.chrischavezyoga.com  / www.cihangiryoga.com  . Chris, yoga workshop una “hayatınızın güç merkezi nerede? Ve onu nasıl kullanıyorsunuz?” sorusu ile başladı. Siz, yaşam gücünüzü nereden alıyorsunuz? Şimdi ayağa kalkın, bir süre sessiz kalın, iki ayağınız kalça seviyesinde birbirinden açık olsun ve kollarınızı yukarı kaldırın, el parmaklarınız birbirinden ayrışık olsun, gözlerinizi kapayın ve dengede kalın. Vücudunuzun hangi bölümü, dengede kalmanıza daha çok yardımcı oluyor? Buldunuz mu? Hissettiniz mi? Güzel, işte sizi dünya gezegeninde kökleyen, burada nefes alıp vermenizi sağlayan güç merkeziniz ile tanışmış bulunuyorsunuz. Benim güç merkezim; göğüs kafesimin tam ortası, sevgi enerjisi ile hayatta kalıyorum. Bedenimizde en temel 3 güç merkezi bulunuyormuş, bunlardan ilki leğen kemiklerimizin tam ortası; ikincisi, göğüs kafesimizin orta bölümü ve son olarak da boynumuza yakın olan köprücük kemiklerimizin orta kısmı. Bu güç merkezlerinden biri mutlaka daha fazla aktif olarak çalışarak bizlere yaşam enerjisi vermekteymiş. Güç merkezimizi bulduktan sonra asanalar (yoga duruşları) ile devam etti Chris. Diğer eğitmenlerimden farklı olarak, elle müdahale etmekten çekinmediğini fark ettim, gerekli gördüğünde yanınıza gelip sizin duruşunuza nazikçe müdahale ederek, sizi düzeltiyordu. Bir de belki de en hoş olanı derste bizlere ismimizle hitap etmeseydi. “Evet, Özge çok iyi çok iyi böyle devam et! =) Genel olarak klasik asanalar (yoga duruşları) ile eğitimini tamamladı Chris. Enerjisi yüksek, ses tonu eğlenceli bir eğitmen ancak benim yoga anlayışım ile çok bütünleştiremedim stilini. Yine de sabahın erken saatlerinde çok hoş bir deneyimdi.

BENZER BENZERİ İYİLEŞTİRİR…

Öğle saatlerine doğru Ayşe Tolga’nın “Aromatherapy” seminerine katıldım.


Ayşe Tolga’yı oyunculuğu ile tanıyor olsak da son 3 yıldır kendisi aromatherapy ile yakından ilgilenmekte ve kendi markası adı altında kendi ürünlerini üretmekte.  Detaylı bilgi edinmek için = www.aisha.com.tr

Neymiş şu Aromatherapy dedikleri?
Bitkilerin; köklerinden, çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilen yağların özel bir damıtma işleminden geçtikten sonra bedensel-zihinsel-ruhsal şifa için kullanımına “aromatherapy” deniyormuş =)

Aromatherapy de kullanılan baz ve öz yağlar; kişinin sorununa göre seçilmekte. Anksiyete, stres, uyku sorunları, dolaşım sistemi bozuklukları, solunum sorunları, sindirim sistemi sorunları gibi pek çok zihinsel ve bedensel sağlık sorunun tedavisinde etken ve destekleyici bir rol üstlenmekte, aromatherapy.

*İleri klinik aromatherapy, farmakolojik olarak henüz sadece Fransa da uygulanmaktaymış.

Türkiye de Aromaterapinin Uygulanma Metotları
1-   
    Masaj: size özel olarak belirlenecek öz yağların karışımından oluşan bir bileşimle tüm vücut masajı.
2-   Aromaterapi kozmetikleri: spa ürünleri, kremler, şampuanlar vb.
3-   Solunum: mekan kokulandırılması buhar yoluyla yağların teneffüs edilmesi. Örneğin iş yerinizdeki kişilerin motivasyonunu arttırmak istiyorsunuz bunun için; sandal ağacı özü yağı ve turunçgil yağı tam size göre!
4-   Banyolar: Vücut, el, ayak oturma banyoları. Küvet ılık su ile doldurulur ve yaklaşık 5-10 ml. öz yağ banyo suyuna eklenir.
5-   Kompresler: problemin kaynağına yönelik sıcak veya soğuk.
6-   Oral: ağız, boğaz gargaraları
7-   Tropikal uygulamalar: merhem-jel ve kremler.

Migren sorununuz varsa şakaklara nane özü yağı ile masaj yapmak; depresyon sorunu için: turunçgil özü yağları; ödem sorununuz varsa; selvi ve sedir ağacı özü yağları; anksiyete sorunu için melissa ve lavanta yağı; sağlıklı bir cilt için: buğday özü yağı kullanılması Tolga’nın önerileri arasında yer almakta.


ARI VIZ VIZ VIIIIIIIIIIIIIIZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Günün son saatlerine doğru İngiltere’nin ilk Dharma Yoga Eğitmeni Mark Kan ın “Dharma Yoga’ya Giriş” workshop unu deneyimlemeyi seçtim. Dharma kelime anlamı olarak canlı varlığın özüne-doğal kaynağı anlamına gelmektedir. 
Dharma Yoga Atölyesine giderken; bir bütünün parçaları olduğumuzu idrak ederek yaklaşık 90 dakika geçireceğimizi düşlemiştim ki; evdeki hesap çarşıya uymadı =) Uygulamada çoğunlukla “Baş Duruşu” diğer bir adı ile “Asanaların Kralı” duruşu üzerine öylesine yoğunlaşıldı ki; işte biz böyle kalakaldık =) En öndeki beyazlar içindeki sağ bacağı havada olan kişi Mark Kan. 




Nefes tekniklerinde “arı” tekniğini uygulattı el parmaklarımızı kullanarak yüzümüzün 7 kapısını kapatarak iç sesimizle arı gibi vız vızz vızladık =) Meditasyonu da yönlendirmeli ve enerjisi yüksekti. Biraz şaşırtıcı ve eğlenceli bir deneyim oldu.

Ve günün sonu === 



"Hayatının en önemli iki günü; 
doğduğun gün ve neden doğduğunu anladığın gündür." Mark Twain 



MIND & BODY FESTIVAL 2013, 3. GÜN DENEYİMLERİM İLE DEVAM EDECEK…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder